Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

A bacteriophage enzyme in… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

A bacteriophage enzyme induces bacterial metabolic perturbation that confers a novel promiscuous function

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare J. J. Hultqvist
O. Warsi
A. Soderholm
M. Knopp
U. Eckhard
Egor Vorontsov
M. Selmer
D. I. Andersson
Publicerad i Nature Ecology & Evolution
Volym 2
Nummer/häfte 8
Sidor 1321-1330
ISSN 2397-334X
Publiceringsår 2018
Publicerad vid Core Facilities, Proteomics
Sidor 1321-1330
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1038/s41559-018-0568-...
Ämnesord s-adenosylmethionine hydrolase, escherichia-coli, saccharomyces-cerevisiae, underground metabolism, antibiotic-resistance, gene, synthase, amplification, biosynthesis, homoserine, Environmental Sciences & Ecology, Evolutionary Biology
Ämneskategorier Miljövetenskap, Ekologi, Evolutionsbiologi

Sammanfattning

One key concept in the evolution of new functions is the ability of enzymes to perform promiscuous side-reactions that serve as a source of novelty that may become beneficial under certain conditions. Here, we identify a mechanism where a bacteriophage-encoded enzyme introduces novelty by inducing expression of a promiscuous bacterial enzyme. By screening for bacteriophage DNA that rescued an auxotrophic Escherichia coli mutant carrying a deletion of the ilvA gene, we show that bacteriophage-encoded S-adenosylmethionine (SAM) hydrolases reduce SAM levels. Through this perturbation of bacterial metabolism, expression of the promiscuous bacterial enzyme MetB is increased, which in turn complements the absence of IlvA. These results demonstrate how foreign DNA can increase the metabolic capacity of bacteria, not only by transfer of bona fide new genes, but also by bringing cryptic bacterial functions to light via perturbations of cellular physiology.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?