Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

"Just a spoonful of sugar… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Just a spoonful of sugar...": import of sialic acid across bacterial cell membranes

Forskningsöversiktsartikel
Författare Rachel A North
Christopher R Horne
James S Davies
Daniela M Remus
Andrew C Muscroft-Taylor
Parveen Goyal
Weixiao Yuan Wahlgren
S Ramaswamy
Rosmarie Friemann
Renwick C J Dobson
Publicerad i Biophysical reviews
Volym 10
Nummer/häfte 2
Sidor 219–227
ISSN 1867-2450
Publiceringsår 2018
Publicerad vid Institutionen för kemi och molekylärbiologi
CARe - Centrum för antibiotikaresistensforskning
Sidor 219–227
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1007/s12551-017-0343-...
www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.f...
Ämneskategorier Biokemi och molekylärbiologi, Strukturbiologi

Sammanfattning

Eukaryotic cell surfaces are decorated with a complex array of glycoconjugates that are usually capped with sialic acids, a large family of over 50 structurally distinct nine-carbon amino sugars, the most common member of which is N-acetylneuraminic acid. Once made available through the action of neuraminidases, bacterial pathogens and commensals utilise host-derived sialic acid by degrading it for energy or repurposing the sialic acid onto their own cell surface to camouflage the bacterium from the immune system. A functional sialic acid transporter has been shown to be essential for the uptake of sialic acid in a range of human bacterial pathogens and important for host colonisation and persistence. Here, we review the state-of-play in the field with respect to the molecular mechanisms by which these bio-nanomachines transport sialic acids across bacterial cell membranes.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?