Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Digitala plattformar allt… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Digitala plattformar allt viktigare för nyhetspubliken - förutom när det gäller tidningsprenumeration

Kapitel i bok
Författare Ulrika Andersson
Publicerad i Andersson U., Ohlsson J., Ekengren H. E., Oskarson M. (red.). Larmar och gör sig till
Förlag SOM-institutet vid Göteborgs universitet
Förlagsort Göteborg
Publiceringsår 2017
Publicerad vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG)
Språk sv
Ämnesord nyhetskonsumtion, nyhetsintresse, nyheter, nyhetsmedier, nyhetssajter, nyheter via sociala medier, 2016 års nationella SOM-undersökning, tablåtittande, pappersläsning, morgontidningsprenumeration, morgontidningar, digital prenumeration, papperstidning, kvällspress, morgonpresss, kvällstidningar, Sveriges Television, Sveriges Radio, public service, TV4, läsvanor, nyhetsvanor
Ämneskategorier Medie- och kommunikationsvetenskap, Medievetenskap

Sammanfattning

Den svenska allmänheten är ett nyhetsintresserat folk. Det visar resultaten från 2016 års nationella SOM-undersökning. Nästan alla tar på ett eller annat sätt del av nyheter, men valet av nyhetsmedier och plattformar varierar stort mellan olika grupper i samhället. Nyhetskonsumtion på nätet är starkt förankrad i befolkningen, inte minst bland unga. De etablerade mediernas nyhetssajter nyttjas flitigt i vissa grupper medan andra väljer att konsumera nyheter via sociala medier. Men fortfarande lever såväl papperstidningen som tablåtittandet/-lyssnandet, även om den förra befinner sig i en utsatt situation. Den regelbundna pappersläsningen har dalat kraftigt, så även andelen hushåll med en morgontidningsprenumeration. Trots att svenska morgontidningar under senare år har lanserat digitala prenumerationsalternativ, föredrar prenumeranterna pappersalternativet. Detta är några av resultaten i det här kapitlet om det svenska folkets användning av nyhetsmedier.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?