Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nutrition, dental caries … - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nutrition, dental caries and periodontal disease: a narrative review.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Philippe P Hujoel
Peter Lingström
Publicerad i Journal of clinical periodontology
Volym 44
Nummer/häfte Suppl 18
Sidor S79-S84
ISSN 1600-051X
Publiceringsår 2017
Publicerad vid Institutionen för odontologi, sektion 3
Sidor S79-S84
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1111/jcpe.12672
www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.f...
Ämneskategorier Cariologi

Sammanfattning

To provide a narrative review of the role of macro- and micronutrients in relation to dental caries, gingival bleeding and destructive periodontal disease.This review is based on systematic reviews (when available) and comparative human studies.Dental caries cannot develop without the presence of dietary fermentable carbohydrates, in particular sugar. The susceptibility to develop caries in the presence of carbohydrates may be influenced by genetics and micronutrients such as vitamin D. Gingival bleeding and destructive periodontal disease are sensitive markers to both abnormalities in macronutrient content (excessive carbohydrates or poly-unsaturated fat intake, deficient protein intake) and micronutrient intake (e.g. vitamin C and B12).Dental caries and periodontal diseases are a sensitive alarm bell for an unhealthy diet, which predicts the future onset of the diseases of civilizations.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?