Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Ordboksanvändning på näte… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ordboksanvändning på nätet : en undersökning av användningen av Lexins svenska lexikon.

Doktorsavhandling
Författare Ann-Kristin Hult
Datum för examination 2017-01-20
ISBN 9789187850622
Förlag Göteborgs universitet, Institutionen för svenska språket
Förlagsort Göteborg
Publiceringsår 2017
Publicerad vid Institutionen för svenska språket
Språk sv
Länkar hdl.handle.net/2077/49441
Ämnesord Lexins svenska lexikon (elektronisk resurs) elektronisk lexikografi ordboksanvändning inlärningsordbok loggfilssanalys webbenkätundersökning datatriangulering
Ämneskategorier Språkstudier

Sammanfattning

Antalet studier i ordboksanvändning har ökat de senaste decennierna. Detta är en följd av det ökade intresset inom både teoretisk och praktisk lexikografi för hur användare faktiskt använder ordböcker och hur man på bästa sätt anpassar ordböcker efter deras behov. En annan avgörande omständighet i sammanhanget är den tekniska utvecklingen och framtagningen av elektroniska ordböcker som har öppnat upp nya möjligheter att undersöka autentisk ordboksanvändning. I denna avhandling redogör Ann-Kristin Hult för en undersökning av användningen av internetordboken Lexins svenska lexikon, LSL. LSL är en enspråkig inlärningsordbok för relativt avancerade nybörjare. LSL genomgick en omfattande revidering 2008–2011 och studien baseras på material från både före och efter revideringen. Användningen av LSL undersöks utifrån tre perspektiv: 1) kvantitativ analys av uppslagningar på ordbokens webbsida, 2) kvantitativ/kvalitativ enkätstudie om användarna och deras användning av LSL och 3) kvalitativa näranalyser av några enskilda informanter och deras aktiviteter på webbsidan. Genom en kombination av metoder kan en mer komplett och nyanserad bild av faktisk ordboksanvändning uppnås. Denna undersökning är ett exempel på hur en sådan kombinatorisk undersökning kan genomföras. De olika metoderna genererar resultat som kompletterar varandra och detta har gett en mer rättvisande beskrivning av användningen av LSL.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?