Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Identification and quanti… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Identification and quantification of even and odd chained 5-n alkylresorcinols, branched chain-alkylresorcinols and methylalkylresorcinols in Quinoa (Chenopodium quinoa)

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare A. B. Ross
C. Svelander
B Göran Karlsson
O. I. Savolainen
Publicerad i Food Chemistry
Volym 220
Sidor 344-351
ISSN 0308-8146
Publiceringsår 2017
Publicerad vid Svenskt NMR-centrum vid Göteborgs universitet
Sidor 344-351
Språk en
Länkar doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.10....
Ämnesord Alkylresorcinol, Biomarker, Gluten-free, Pseudocereal, Quinoa, Whole grain
Ämneskategorier Biologiska vetenskaper

Sammanfattning

Quinoa is a pseudocereal grown in the Andean region of South America that is of increasing interest worldwide as an alternative staple food. We have detected a complex mixture of both odd- and even-alkyl chain alkylresorcinols (AR), branched-chain alkylresorcinols (bcAR) and methylalkylresorcinols (mAR) in ethyl acetate extracts of quinoa. We quantified the content of AR in 17 commercial samples of quinoa, and found that the mean ± SD content of AR was 58 ± 16 μg/g, bcAR was 182 ± 52 μg/g, and mAR was 136 ± 40 μg/g. AR from quinoa could also be detected in plasma after eating quinoa, indicating that some of these unique AR could be used as biomarkers of quinoa intake in humans. Further work is required to understand the role of these ARs in the quinoa plant and whether any of the novel ARs may be of particular interest in human nutrition. © 2016 Elsevier Ltd

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?