Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Test av ett datoriserat u… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Test av ett datoriserat uppmärksamhetstest: Påverkar språket resultaten? En jämförelse av amerikansk originalversion och svensk version av IVA+

Rapport
Författare Sara Thomée
Adnan Noor
Christina Ahlstrand
Linda Åhlström
Mats Hagberg
ISBN 978-91-7876-149-4
Förlag Arbets- och miljömedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Förlagsort Göteborg
Publiceringsår 2014
Publicerad vid Institutionen för medicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa
Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
Språk sv
Länkar https://www2.sahlgrenska.se/upload/...
Ämneskategorier Övrig annan medicin och hälsovetenskap, Miljömedicin och yrkesmedicin, Psykologi

Sammanfattning

IVA+Plus Inte grated Visual and Auditory Continuous Performance Test (IVA+) är ett amerikanskt dator iserat test som mäter auditiv och visuell uppmärksamhet. I samband med forskningsprojektet GODA testades försökspersoner och deras kontroller med ett IVA+ som anpassats till svenska. Preliminära resultat i studien tydde på en snedfördelning mellan auditiva och visuella delskalor. En studie genomfördes därför med syfte att jämföra den amerikanska originalversionen och den svenska anpassade versionen. Tjugosju personer i åldrarna 18 - 60 år testades med IVA+ två gånger med 7 - 20 dagars mellanrum (mv 8,08), ena gången med den amerikanska originalversionen och andra gången med den svenska versionen. Hälften började med den amerikanska och hälften med den svenska versionen. De två språkversionerna skiljde sig åt genom att auditiv responstid var något snabbare i d en svenska versionen (33 ms). Desto större skillnader framkom dock mellan auditiv och visuell responstid inom både den amerikanska och den svenska versionen av IVA+. Auditiv responstid var i båda språkversionerna mer än 1 standardavvikelse bättre än det no rmerade genomsnittet, medan visuell responstid låg nära förväntat värde. Skillnader framkom också i ytterligare några subskalor. Det visade sig i kontakt med testförlaget BrainTrain Inc, att det varit känt sedan 2011 att den svenska ljudfilen var något sna bb och att detta hade korrigerats för i senare versioner av testet. Genom att lägga till 31 ms till de auditiva responserna i vårt dataset kunde skillnaderna mellan språkversionerna jämnas ut. Oavsett detta, tycks både originalversionen och den anpassade s venska versionen av IVA+ ha innehållit ett systematiskt fel som ger ett bättre än förväntat resultat avseende auditiv snabbhet vid våra datainsamlingar. Bl a testledareffekt och selektionsbias diskuteras som tänkbara förklaringar till resultaten. Mest sann olikt är dock att något i tekniken påverkar resultaten, t ex genom en felklockning av stimuli och/eller respons. Detta gör att de standardiserade normerna knappast kan tillämpas på den insamlade datan. På grund av osäkerheten i vad felet består krävs stor försiktighet även vid framtida datainsamling och särskilt vid klinisk tillämpning av testresultaten. I forskningsstudier bör det vara mindre problematiskt så länge testningarna används för att jämföra grupper eller för att göra för - och eftermätningar för att t ex utvärdera en intervention, dvs där resultaten kan vara oberoende av normeringen. Det är dock troligtvis viktigt att samma hård - och mjukvara används till samtliga testningar.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?