Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Automatic pericardium seg… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Automatic pericardium segmentation and quantification of epicardial fat from computed tomography angiography

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Alexander Norlén
Jennifer Alvén
David Molnar
Olof Enqvist
Rauni Rossi-Norrlund
John Brandberg
Göran Bergström
Fredrik Kahl
Publicerad i Journal of Mecial Imaging
Volym 3
Nummer/häfte 3
ISSN 2329-4302
Publiceringsår 2016
Publicerad vid Wallenberglaboratoriet
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1117/1.JMI.3.3.034003
Ämnesord computed tomography angiography (CTA), segmentation, machine learning, epicardial fat quantification,pericardium
Ämneskategorier Datorseende och robotik (autonoma system), Bildanalys, Medicinteknik, Medicinsk bildbehandling

Sammanfattning

Recent findings indicate a strong correlation between the risk of future heart disease and the volume ofadipose tissue inside of the pericardium. So far, large-scale studies have been hindered by the fact that manual delin-eation of the pericardium is extremely time-consuming and that existing methods for automatic delineation strugglewith accuracy. In this paper, an efficient and fully automatic approach to pericardium segmentation and epicardial fatvolume estimation is presented, based on a variant of multi-atlas segmentation for spatial initialization and a randomforest classifier for accurate pericardium detection. Experimental validation on a set of 30 manually delineated Com-puter Tomography Angiography (CTA) volumes shows a significant improvement on state-of-the-art in terms of EFVestimation (mean absolute epicardial fat volume difference: 3.8 ml (4.7%), Pearson correlation: 0.99) with run-timessuitable for large-scale studies (52 s). Further, the results compare favorably to inter-observer variability measured on10 volumes.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?