Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Predicting quantitative t… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Predicting quantitative traits from genome and phenome with near perfect accuracy.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Kaspar Märtens
Johan Hallin
Jonas Warringer
Gianni Liti
Leopold Parts
Publicerad i Nature communications
Volym 7
Sidor 11512
ISSN 2041-1723
Publiceringsår 2016
Publicerad vid Linnécentrum för marin evolutionsbiologi (CEMEB)
Institutionen för kemi och molekylärbiologi
Sidor 11512
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1038/ncomms11512
Ämneskategorier Genetik, Mikrobiologi, Molekylär medicin (genetik och patologi)

Sammanfattning

In spite of decades of linkage and association studies and its potential impact on human health, reliable prediction of an individual's risk for heritable disease remains difficult. Large numbers of mapped loci do not explain substantial fractions of heritable variation, leaving an open question of whether accurate complex trait predictions can be achieved in practice. Here, we use a genome sequenced population of ∼7,000 yeast strains of high but varying relatedness, and predict growth traits from family information, effects of segregating genetic variants and growth in other environments with an average coefficient of determination R(2) of 0.91. This accuracy exceeds narrow-sense heritability, approaches limits imposed by measurement repeatability and is higher than achieved with a single assay in the laboratory. Our results prove that very accurate prediction of complex traits is possible, and suggest that additional data from families rather than reference cohorts may be more useful for this purpose.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?