Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Reliabilitetstestning av … - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Reliabilitetstestning av Purdue Pegboard® (finmotoriktest).

Rapport
Författare Christina Ahlstrand
Lotta Dellve
Anna Grimby-Ekman
Andreas Jonsson
Linda Åhlström
Mats Hagberg
ISBN 978-91-7876-123-4
Förlag University of Gothenburg
Förlagsort Göteborg
Publiceringsår 2009
Publicerad vid Institutionen för medicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa
Språk sv
Länkar https://www2.sahlgrenska.se/upload/...
Ämneskategorier Folkhälsovetenskap, global hälsa, socialmedicin och epidemiologi, Miljömedicin och yrkesmedicin, Yrkesmedicin

Sammanfattning

I MQ-FAS studien, vars syfte var att ändra muskelspänningsmönstret hos kvinnor med kroniska nackbesvär, ingick ett besticktorkningsmoment som en standardiserad arbetsuppgift i hemmet. För validering av denna besticktorkning har en pilotstudie genomförts, 12 personer torkade bestick vid två tillfällen. I studien, som utfördes av 2 testledare, ingick även ett finmotorikstest (Purdue Pegboard), ansträngningsskattning (Borg RPE-skalan) samt ett frågeformulär. Detta test kan med vissa justeringar troligen vara användbart som ett mått på arbetsförmåga av övre extremiteter vid utförande av arbetssyssla i hemmet, och jämföra individ med sig själv, för att mäta om funktionsnedsättning eller ökning har skett. Dock skall poängteras att detta var en pilotstudie och ytterligare studie av reliabilitet och validitet rekommenderas innan testet används i stor utsträckning för att mäta om funktionsnedsättning eller ökning har skett.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?