Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Improved Estimation of Hu… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Improved Estimation of Human Lipoprotein Kinetics with Mixed Effects Models

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Martin Berglund
Martin Adiels
M. R. Taskinen
Jan Borén
Bernt Wennberg
Publicerad i PLoS ONE
Volym 10
Nummer/häfte 9
Sidor artikel nr e0138538
ISSN 1932-6203
Publiceringsår 2015
Publicerad vid Institutionen för matematiska vetenskaper
Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin
Sidor artikel nr e0138538
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1371/journal.pone.013...
https://gup.ub.gu.se/file/170733
Ämneskategorier Matematik

Sammanfattning

Mathematical models may help the analysis of biological systems by providing estimates of otherwise un-measurable quantities such as concentrations and fluxes. The variability in such systems makes it difficult to translate individual characteristics to group behavior. Mixed effects models offer a tool to simultaneously assess individual and population behavior from experimental data. Lipoproteins and plasma lipids are key mediators for cardiovascular disease in metabolic disorders such as diabetes mellitus type 2. By the use of mathematical models and tracer experiments fluxes and production rates of lipoproteins may be estimated. We developed a mixed effects model to study lipoprotein kinetics in a data set of 15 healthy individuals and 15 patients with type 2 diabetes. We compare the traditional and the mixed effects approach in terms of group estimates at various sample and data set sizes. We conclude that the mixed effects approach provided better estimates using the full data set as well as with both sparse and truncated data sets. Sample size estimates showed that to compare lipoprotein secretion the mixed effects approach needed almost half the sample size as the traditional method.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?