Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Är mervärdeskatten en kon… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Är mervärdeskatten en konsumtionsskatt eller företagsskatt? En rättsvetenskaplig studie av Mervärdeskattelagens ändamålsenlighet

Rapport
Författare Pernilla Rendahl
Förlag Svenskt Näringsliv
Förlagsort Stockholm
Publiceringsår 2015
Publicerad vid Juridiska institutionen
Språk sv
Ämneskategorier Finansrätt

Sammanfattning

"Reglerna avseende mervärdeskatt är ytterst komplicerade och onödigt svåra för näringsliv, skatteverk och domstolar att tillämpa. De svenska momsreglerna har också genomgått ett stort antal ändringar över tiden. Rapporten påvisar behovet av en samlad översyn av mervärdesskattelagen. Detta för att säkerställa att de svenska reglerna är förenliga med EU-rätten. Det behövs också en systematisk genomgång av vad som bör vara ändamål för att inte förfela momsens funktion, dvs att på ett samhällsekonomiskt effektivt sätt beskatta konsumtion genom att beskatta mervärdet i varje led av produktions- och distributionskedjan. Vidare behöver reglerna också förenkas och förtydligas. En komplicerad lagstiftning är ineffektiv, kostsam och medför felaktigheter för såväl företag som för staten."

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?