Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Equilibrium climate sensi… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Equilibrium climate sensitivity in light of observations over the warming hiatus

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Daniel J.A. Johansson
B. C. O'Neill
C. Tebaldi
Olle Häggström
Publicerad i Nature Climate Change
Volym 5
Nummer/häfte 5
Sidor 449-453
ISSN 1758-678X
Publiceringsår 2015
Publicerad vid Institutionen för matematiska vetenskaper, matematisk statistik
Sidor 449-453
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1038/nclimate2573
Ämneskategorier Meteorologi och atmosfärforskning, Miljövetenskap

Sammanfattning

A key uncertainty in projecting future climate change is the magnitude of equilibrium climate sensitivity (ECS), that is, the eventual increase in global annual average surface temperature in response to a doubling of atmospheric CO2 concentration. The lower bound of the likely range for ECS given in the IPCC Fifth Assessment Report (AR5; refs 1,2) was revised downwards to 1.5 degrees C, from 2 degrees C in its previous report(3), mainly as an effect of considering observations over the warming hiatus-the period of slowdown of global average temperature increase since the early 2000s. Here we analyse how estimates of ECS change as observations accumulate over time and estimate the contribution of potential causes to the hiatus. We find that including observations over the hiatus reduces the most likely value for ECS from 2.8 degrees C to 2.5 degrees C, but that the lower bound of the 90% range remains stable around 2 degrees C. We also find that the hiatus is primarily attributable to El Nino/Southern Oscillation-related variability and reduced solar forcing.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?