Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Sveriges Politiska System… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sveriges Politiska System

Lärobok
Författare Ylva Norén Bretzer
ISBN 978-91-44-08992-8
Förlag Studentlitteratur
Förlagsort Lund
Publiceringsår 2014
Publicerad vid Förvaltningshögskolan
Språk sv
Ämnesord svensk offentlig förvaltning, konstitution, kommunforskning, policyprocess
Ämneskategorier Sociologi, Socialt arbete, Förvaltningsrätt, Statsvetenskap, Statsvetenskap (exklusive studier av offentlig förvaltning och globaliseringsstudier), Studier av offentlig förvaltning, Social och ekonomisk geografi, Annan samhällsvetenskap

Sammanfattning

Boken ger en utförlig och nyanserad redogörelse för hur Sveriges politiska system är uppbyggt och fungerar, från nationell till lokal nivå. På ett systematiskt och samtidigt problematiserande sätt diskuteras frågor som rör konstitutionen, valprocesser, regeringsbildning, lagstiftning och dess berednings, budgetprocess och medel för ansvarsutkrävande. Motsvarande processer diskuteras på regional och lokal nivå. För att begripliggöra olika politiska förhållanden utgår författaren från tre centrala metaforer: Föreställningen om flernivådemokrati. Författaren lyfter fram bilden av det svenska politiska systemet som ett flernivåsystem och visar hur flernivåperspektivet är en förutsättning för att förstå politiken och dess genomförande. Legitimitetstriangeln tar sin utgångspunkt i värdena demokrati, effektivitet och rättssäkerhet, värden som delvis står i konflikt med varandra men ständigt är närvarande i debatten om den offentliga sektorn. Politiken som arena. Den tredje metaforen som används är bilden av politiken som arena för prioriteringar och beslut, en arena på vilken medborgarna utgör både deltagare och publik. Den andra reviderade upplagan har omarbetats med utgångspunkt i den reviderade grundlagen som gällt sedan 1 januari 2011. Granskningsperspektivet har synliggjorts tydligare, jämfört med första upplagan, och EU diskuteras utifrån vilka konsekvenser medlemskapet har fått på den svenska förvaltningen. Boken ger en pedagogisk och levande introduktion till svensk politik. Den vänder sig i första hand till studenter på grundläggande nivå inom statsvetenskap och offentlig förvaltning, men lämpar sig även väl för utbildningar inom ämnen som journalistik, juridik, socialt arbete och samhällsplanering.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?