Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Wie wir riechen und was e… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Wie wir riechen und was es für uns bedeutet

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare I. Manzini
J. Frasnelli
Ilona Croy
Publicerad i Hno
Volym 62
Nummer/häfte 12
Sidor 846-852
ISSN 0017-6192
Publiceringsår 2014
Publicerad vid Institutionen för medicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa
Sidor 846-852
Språk de
Länkar dx.doi.org/10.1007/s00106-014-2925-...
Ämnesord Sensory neurons, Signal transduction, Olfactory bulb, Olfactory perception, Sense of smell, HUMAN OLFACTORY EPITHELIUM, CORTEX, LIFE, DEPRESSION, PHEROMONES, QUALITY
Ämneskategorier Klinisk neurofysiologi

Sammanfattning

The origins of the sense of smell lie in the perception of environmental molecules and go back to unicellular organisms such as bacteria. Odors transmit a multitude of information about the chemical composition of our environment. The sense of smell helps people and animals with orientation in space, warns of potential threats, influences the choice of sexual partners, regulates food intake and influences feelings and social behavior in general. The perception of odors begins in sensory neurons residing in the olfactory epithelium that express G protein-coupled receptors, the so-called olfactory receptors. The binding of odor molecules to olfactory receptors initiates a signal transduction cascade that converts olfactory stimuli into electrical signals. These signals are then transmitted to the olfactory bulb, the first relay center in the olfactory pathway, via the axons of the sensory neurons. The olfactory information is processed in the bulb and then transferred to higher olfactory centers via axons of mitral cells, the bulbar projection neurons. This review describes the mechanisms involved in peripheral detection of odorants, outlines the further processing of olfactory information in higher olfactory centers and finally gives an overview of the overall significance of the ability to smell.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?