Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Brainstem mechanisms cont… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Brainstem mechanisms controlling cardiovascular reflexes in channel catfish

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare J. Turesson
M. S. Hedrick
Lena Sundin
M. L. Burleson
Publicerad i Comparative Biochemistry and Physiology A
Volym 170
Sidor 1-5
ISSN 1095-6433
Publiceringsår 2014
Publicerad vid Institutionen för biologi och miljövetenskap
Sidor 1-5
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1016/j.cbpa.2014.01.0...
Ämnesord Chemosensitivity, Central, Heart rate, blood pressure, general visceral nucleus, fish, hypoxia, kainic acid, kynurenic acid, kainic acid, Receptors, NMDA, AMPA
Ämneskategorier Zoofysiologi

Sammanfattning

Microinjections of kynurenic acid and kainic acid into the general visceral nucleus (nGV), homologous to the mammalian nucleus tractus solitarius of the medulla, in anesthestized, spontaneously breathing catfish were used to identify central areas and mechanisms controlling resting normoxic heart rate and blood pressure and the cardiovascular responses to hypoxia. Kynurenic acid, an antagonist of ionotropic glutamate receptors, significantly reduced resting normoxic heart rate but did not block the bradycardia associated with aquatic hypoxia. Kainic acid (an excitotoxic glutamatergic receptor agonist) also significantly reduced normoxic heart rate, but blocked the hypoxia-induced bradycardia. Neither kynurenic acid nor kainic acid microinjections affected blood pressure in normoxia or hypoxia. The results of this study indicate that glutamatergic receptors in the nGV are involved in the maintenance of resting heart rate and the destruction of these neurons with kainic acid abolishes the bradycardia associated with aquatic hypoxia. © 2014 Elsevier Inc.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?