Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Real-time monitoring of s… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Real-time monitoring of surface-confined platelet activation on TiO2

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Angelika Kunze
Camilla Hesse
Sofia Svedhem
Publicerad i Colloids and Surfaces B: Biointerfaces
Volym 116
Sidor 446-451
ISSN 0927-7765
Publiceringsår 2014
Publicerad vid Institutionen för biomedicin, avdelningen för klinisk kemi och transfusionsmedicin
Sidor 446-451
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1016/j.colsurfb.2014....
https://gup.ub.gu.se/file/152938
Ämnesord Aggregation, Platelet activation, QCM-D, TiO2
Ämneskategorier Biologisk fysik

Sammanfattning

For the development of advanced hemocompatible biomaterial functions, there is an unmet demand for in vitro evaluation techniques addressing platelet-surface interactions. We show that the quartz crystal microbalance with dissipation (QCM-D) monitoring technique, here combined with light microscopy, provides a surface sensitive technique that allows for real-time monitoring of the activation and aggregation of the surface-confined platelets on TiO2. The QCM-D signal monitored during adhesion and activation of platelets on TiO2 coated surfaces was found to be different in platelet-poor and platelet-rich environment although light microscopy images taken for each of the two cases looked essentially the same. Interestingly, aggregation of activated platelets was only observed in a protein-rich environment. Our results show that a layer of plasma proteins between the TiO2 surface and the platelets strongly influences the coupling between the platelets and the underlying substrate, explaining both the observed QCM-D signals and the ability of the platelets to aggregate. © 2014 The Authors.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?