Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Grain boundary melting in… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Grain boundary melting in ice

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Erik S Thomson
Hendrik Hansen-Goos
J S Wettlaufer
L A Wilen
Publicerad i Journal of Chemical Physics
Volym 138
Nummer/häfte 12
Sidor artikel nr 124707
ISSN 0021-9606
Publiceringsår 2013
Publicerad vid Institutionen för kemi och molekylärbiologi
Sidor artikel nr 124707
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1063/1.4797468
Ämnesord grain boundary, ice, premelting
Ämneskategorier Ytor och mellanytor, Yt- och kolloidkemi

Sammanfattning

We describe an optical scattering study of grain boundary premelting in water ice. Ubiquitous long ranged attractive polarization forces act to suppress grain boundary melting whereas repulsive forces originating in screened Coulomb interactions and classical colligative effects enhance it. The liquid enhancing effects can be manipulated by adding dopant ions to the system. For all measured grain boundaries this leads to increasing premelted film thickness with increasing electrolyte concentration. Although we understand that the interfacial surface charge densities qs and solute concentrations can potentially dominate the film thickness, we cannot directly measure them within a given grain boundary. Therefore, as a framework for interpreting the data we consider two appropriate qs dependent limits; one is dominated by the colligative effect and other is dominated by electrostatic interactions.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?