Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Effects of breath holding… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Effects of breath holding at low and high lung volumes on amount of exhaled particles

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Helene Holmgren
Emilie Gerth
Evert Ljungström
Per Larsson
Ann-Charlotte Almstrand
Björn Bake
Anna-Carin Olin
Publicerad i Respiratory Physiology & Neurobiology
Volym 185
Nummer/häfte 2
Sidor 228 -234
ISSN 1569-9048
Publiceringsår 2013
Publicerad vid Institutionen för medicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa
Institutionen för medicin
Institutionen för kemi och molekylärbiologi
Sidor 228 -234
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1016/j.resp.2012.10.0...
Ämnesord airway closure, lung lining fluid, droplet, exhalation, breath holding, deposition
Ämneskategorier Fysiologi, Lungmedicin och allergi

Sammanfattning

Exhaled breath contains particles originating from the respiratory tract lining fluid. The particles are thought to be generated during inhalation, by reopening of airways closed in the preceding expiration. The aim here was to explore processes that control exhaled particle concentrations. The results show that 5 and 10 s breath holding at residual volume increased the median concentration of particles in exhaled air by 63% and 110%, respectively, averaged over 10 subjects. An increasing number of closed airways, developing on a timescale of seconds explains this behaviour. Breath holds of 5, 10 and 20 s at total lung capacity decreased the concentration to 63%, 45% and 28% respectively, of the directly exhaled concentration. The decrease in particle concentration after breath holding at total lung capacity is caused by gravitational settling in the alveoli and associated bronchioles. The geometry employed here when modelling the deposition is however not satisfactory and ways of improving the description are discussed.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?