Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Bland murar, broar och ha… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bland murar, broar och hav. En diskursanalys av debatten om tvåspråkiga skolor i Huvudstadsbladet och Helsingin Sanomat under hösten 2011

Konferensbidrag (offentliggjort, men ej förlagsutgivet)
Författare Sally Boyd
Åsa Palviainen
Publicerad i Svenskan i Finland 14
Sidor 4
Publiceringsår 2012
Publicerad vid Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori
Sidor 4
Språk sv
Ämnesord språkpolicy, tvåspråkig undervisning, diskursanalys
Ämneskategorier Lingvistik, Tvåspråkighet

Sammanfattning

2012 4 Sally Boyd Göteborgs universitet och Jyväskylä universitet & Åsa Palviainen Jyväskylä universitet Bland murar, broar och hav: En diskursanalys av debatten om tvåspråkiga skolor i Hufvudstadsbladet och Helsingin Sanomat hösten 2011 Miljöpartiets f.d. språkrör Maria Wetterstrand, gift med De Grönas Ville Niinistö, intervjuades som nyinflyttad till Helsingfors i Hufvudstadsbladet den 11:e september 2011. Artikeln handlade egentligen om hennes framtida karriär i Finland men hon gjorde också uttalanden som mer hade med hennes roll som mamma till tvåspråkiga barn att göra. Hon sade bl.a. att ”[d]et är synd med enspråkigt svenska skolor, i ett tvåspråkigt land borde man ju värna om tvåspråkigheten.” Detta blev startskottet på en mycket intensiv tidningsdebatt i bl.a. Hufvudstadsbladet och Helsingin Sanomat, som kom att fortgå under hösten. Debatten fick delvis en ny riktning i månadsskiftet oktober‐november när Helsingin Sanomat publicerade en gallup utförd bland (huvudsakligen) finskspråkiga föräldrar med barn i skolåldern i Helsingforsområdet där det visade sig att en klar majoritet av dem skulle kunna tänka sig att placera sina barn i tvåspråkiga (svensk/finska) skolor om sådana fanns. Från att debatten dittills förts i Hbl (samt andra svenskspråkiga tidningar) utökades den till att dessutom föras på finska på HS:s tidningssidor, i form av artiklar, insändare och ledare. I detta föredrag sätter vi in debatten i en kontext för att försöka förklara varför debatten blev så intensiv som den blev. Vi använder oss av diskursanalys och utför den enligt tre faser: debatten i Hbl efter Maria Wetterstrands uttalande, debatten i Hbl efter att gallupen presenterades i HS samt debatten i HS efter gallupens publicerande. Vi har funnit fyra huvudsakliga diskurser som förekommer i debatten: öppen vs. stängd; antingen‐eller; survival of the fittest; samt vi och dom. Dessa diskurser, samt metaforer som används i anslutning till dem, kommer att presenteras och diskuteras.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?