Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

The effect of food–price … - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

The effect of food–price movements on African households

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare David Bryngelsson
Anders Åhlén
U. Martin Persson
Christian Azar
Publicerad i International Journal of Agricultural Resources, Governance and Ecology
Volym 9
Nummer/häfte 3-4
Sidor 121-146
ISSN 1741-5004
Publiceringsår 2012
Publicerad vid Centrum för globalisering och utveckling (GCGD)
Institutionen för nationalekonomi med statistik
Sidor 121-146
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1504/IJARGE.2012.0503...
inderscience.metapress.com/content/...
Ämnesord food prices, food price movements, poverty, food production, vulnerability indicators, sub–Saharan Africa, household survey, staple crops, Ghana, South Africa, Malawi, food consumption, Tanzania, food price increases, food price changes, household income, food net sales, rural areas, urban areas
Ämneskategorier Globaliseringsstudier, Ekonomi och näringsliv, Övriga andra lantbruksrelaterade vetenskaper

Sammanfattning

In this paper, we aim to assess households' vulnerability to food–price increases in four countries in sub–Saharan Africa. We use two established indicators of sensitivity to food price changes - one measuring the share of income spent on food, the other measuring net sales of food compared to total expenditures. In contrast to earlier studies, we look at all food items and not just one or a few staple foods and find that the exclusion of non–staple foods has a significant impact on the results. We find that the shares of the populations spending more than half of their income on food lie in the range 62% to 81% in rural areas and 26% to 67% in urban areas. Further, we find that in all countries/regions studied, most households (74% to 99%) in rural areas are net buyers of food and stand to lose in the short term from higher food prices.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?