Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Effect of ocean acidifica… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Effect of ocean acidification on marine fish sperm (Baltic cod: Gadus morhua)

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Andrea Frommel
V Stiebens
Catriona Clemmesen
Jonathan N. Havenhand
Publicerad i Biogeosiences
Volym 7
Nummer/häfte 12
Sidor 3915-3919
ISSN 1726-4170
Publiceringsår 2011
Publicerad vid Institutionen för marin ekologi, Tjärnö marinbiologiska laboratorium
Linnécentrum för marin evolutionsbiologi (CEMEB)
Institutionen för marin ekologi
Sidor 3915-3919
Språk en
Länkar www.biogeosciences.net/7/3915/2010/...
Ämnesord Oyster Crassostrea gigas near-future levels, sea-urchin, motility, pH, spermatozoa, Fertilization, impact, temperature
Ämneskategorier Biologiska vetenskaper, Zoofysiologi, Marin ekologi, Utvecklingsbiologi

Sammanfattning

Ocean acidification, as a consequence of increasing marine pCO(2), may have severe effects on the physiology of marine organisms. However, experimental studies remain scarce, in particular concerning fish. While adults will most likely remain relatively unaffected by changes in seawater pH, early life-history stages are potentially more sensitive - particularly the critical stage of fertilization, in which sperm motility plays a central role. In this study, the effects of ocean acidification (decrease of pH(T) to 7.55) on sperm motility of Baltic cod, Gadus morhua, were assessed. We found no significant effect of decreased pH on sperm speed, rate of change of direction or percent motility for the population of cod analyzed. We predict that future ocean acidification will probably not pose a problem for sperm behavior, and hence fertilization success, of Baltic cod.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?