Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Susceptibility to winter … - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Susceptibility to winter vomiting disease: a sweet matter.

Forskningsöversiktsartikel
Författare Gustaf E Rydell
Elin Kindberg
Göran Larson
Lennart Svensson
Publicerad i Reviews in medical virology
Volym 21
Nummer/häfte 6
Sidor 370-82
ISSN 1099-1654
Publiceringsår 2011
Publicerad vid Institutionen för biomedicin, avdelningen för klinisk kemi och transfusionsmedicin
Sidor 370-82
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1002/rmv.704
Ämneskategorier Virologi, Klinisk kemi, Medicinsk bioteknologi (med inriktning mot cellbiologi (inklusive stamcellsbiologi), molekylärbiologi, mikrobiologi, biokemi eller biofarmaci)

Sammanfattning

Norovirus, the cause of winter vomiting disease, has emerged in recent years to be a major cause of sporadic and epidemic gastroenteritis worldwide. The virus has been estimated to cause >200,000 deaths each year in developing countries. Although the virus is highly contagious, volunteer and field studies have shown that a subset of individuals appears resistant to infections. A single nucleotide mutation (G428A) in the fucosyltransferase gene (FUT2) on chromosome 19 provides strong protection from infection in 20% of the white population. Histo-blood group ABO(H) antigens with terminal fucose are believed to function as receptors for human norovirus in the gastrointestinal tract, but also negatively charged potential receptors have been identified. Norovirus infection is a unique example where a single nucleotide mutation in a fucosyltransferase gene plays a crucial role in susceptibility to one of the most common viral diseases. This review discusses the role of host genetics and carbohydrate structures in susceptibility to winter vomiting disease.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?