Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Interaction of Single Vir… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Interaction of Single Viruslike Particles with Vesicles Containing Glycosphingolipids

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Marta Bally
Anders Gunnarsson
L. Svensson
Göran Larson
Vladimir P. Zhdanov
Fredrik Höök
Publicerad i Physical Review Letters
Volym 107
Nummer/häfte 18
ISSN 0031-9007
Publiceringsår 2011
Publicerad vid Institutionen för biomedicin, avdelningen för klinisk kemi och transfusionsmedicin
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1103/PhysRevLett.107....
https://gup.ub.gu.se/file/96824
Ämnesord mismatch discrimination, influenza-viruses, infection pathway, norwalk, virus, tracking, bilayers, noroviruses, binding, cells, entry
Ämneskategorier Fysik, Biofysikalisk kemi, Nanoteknik, Virologi, Klinisk laboratoriemedicin

Sammanfattning

Glycosphingolipids are involved in the first steps of virus-cell interaction, where they mediate specific recognition of the host cell membrane. We have employed total-internal-reflection fluorescence microscopy to explore the interaction kinetics between individual unlabeled noroviruslike particles, which are attached to a glycosphingolipid-containing lipid bilayer, and fluorescent vesicles containing different types and concentrations of glycosphingolipids. Under association equilibrium, the vesicle-binding rate is found to be kinetically limited, yielding information on the corresponding activation energy. The dissociation kinetics are logarithmic over a wide range of time. The latter is explained by the vesicle-size-related distribution of the dissociation activation energy. The biological, pharmaceutical, and diagnostic relevance of the study is briefly discussed.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?