Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Postnatal deficiency of e… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Postnatal deficiency of essential fatty acids in mice results in resistance to diet-induced obesity and low plasma insulin during adulthood

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Vilborg Palsdottir
Anna Wickman
Niklas Andersson
Rahil Hezaveh
Bob Olsson
Britt G. Gabrielsson
Birgitta Strandvik
Publicerad i Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids
Volym 84
Nummer/häfte 3-4
Sidor 85-92
ISSN 1532-2823
Publiceringsår 2011
Publicerad vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för fysiologi
Institutionen för kliniska vetenskaper, Avdelningen för pediatrik
Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin
Sidor 85-92
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1016/j.plefa.2010.11....
Ämnesord Essential fatty acids, Maternal diet, Diet-induced obesity, Body composition, Energy expenditure, Leptin, Insulin, Insulin-like growth factor I
Ämneskategorier Cell- och molekylärbiologi, Utvecklingsbiologi, Näringslära, Försöksdjursvetenskap, Fysiologi och näringslära, Barn, Äldre och åldrande

Sammanfattning

Our objective was to investigate the long-term metabolic effects of postnatal essential fatty acid deficiency (EFAD). Mouse dams were fed an EFAD diet or an isoenergetic control diet 4 days before delivery and throughout lactation. The pups were weaned to standard diet (STD) and were later subdivided into two groups: receiving high fat diet (HFD) or STD. Body composition, energy expenditure, food intake and leptin levels were analyzed in adult offspring. Blood glucose and plasma insulin concentrations were measured before and during a glucose tolerance test. EFAD offspring fed STD were leaner with lower plasma leptin and insulin concentrations compared to controls. EFAD offspring fed HFD were resistant to diet-induced obesity, had higher energy expenditure and lower levels of plasma leptin and insulin compared to controls. These results indicate that the fatty acid composition during lactation is important for body composition and glucose tolerance in the adult offspring.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?