Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Changes in Activity and K… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Changes in Activity and Kinetic Properties of the Proteasome in Different Rat Organs during Development and Maturation.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Anne Petersen
Antovan Seyedi Honarvar
Madeleine Zetterberg
Publicerad i Current gerontology and geriatrics research
Sidor 9
ISSN 1687-7071
Publiceringsår 2010
Publicerad vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi
Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för klinisk neurovetenskap och rehabilitering
Institutionen för biomedicin, avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi
Sidor 9
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1155/2010/230697
Ämnesord Proteasomen åldrande
Ämneskategorier Oftalmiatrik, Cellbiologi, Annan kemi

Sammanfattning

The proteasome is considered the most important proteolytic system for removal of damaged proteins with aging. Using fluorogenic peptide substrates, the chymotrypsin-like, the trypsin-like, and the peptidylglutamyl peptidase activities of the proteasome were measured in the soluble fractions of liver, brain, and lens rat homogenates. Specific activity was significantly decreased in liver and brain homogenates with maturation of the animal, that is, from newborn (7 days old) to fertile rats (2-4 months old). Rat lens homogenate exhibited an increase in activity with maturation and also with aging. Chymotrypsin-like activity was stimulated by calcium and this proteolytic activity was significantly decreased with maturation of the rat brain. The Michaelis-Menten constant (K(m)) increased with age in rat liver and lens, indicating a loss of affinity for its substrates by the proteasome in the animal with maturation and aging. The present data suggest that the loss of function of the proteasome with maturation may be due to structural changes of the proteasome or a decreased content of regulatory components.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?