Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Agencing ethical consumer… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Agencing ethical consumers: smartphone apps and the socio-material reconfiguration of everyday life

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Christian Fuentes
Niklas Sörum
Publicerad i Consumption Markets and Culture
Volym 22
Nummer/häfte 2
Sidor 131-156
ISSN 10253866
Publiceringsår 2018
Publicerad vid Centrum för konsumtionsvetenskap (CFK)
Sidor 131-156
Språk en
Länkar https://doi.org/10.1080/10253866.20...
Ämnesord consumption device, digital, Ethical consumption, materiality, smartphone, sustainability
Ämneskategorier Företagsekonomi, Etnologi

Sammanfattning

© 2018 The Author(s). Published by Informa UK Limited, trading as Taylor & Francis Group The aim of this paper is to describe and explain how smartphone apps, designed to assist consumers in making informed ethical choices and greening their everyday practices, enable and shape ethical consumption. Taking a socio-material approach and drawing on an ethnographic study of three ethical consumption apps – the Green guide, the Fair trade app and Shopgun – the paper shows that these digital devices are scripted to hybridize with consumers and facilitate key ethical consumer actions. When consumers follow the scripts of these apps, using them in everyday practices, the apps put pressure on consumers to act “ethically” by problematizing consumption in various ways while also, and simultaneously, endowing them with the agential capacities required to solve these problems. Consequently, these devices both motivate consumers and enable ethical consumption, producing, under the right conditions, capable and self-reflexive ethical consumer hybrids.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.gu.se/forskning/publikation/?publicationId=267309
Utskriftsdatum: 2019-09-22