Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Chronic Rhinosinusitis Re… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Chronic Rhinosinusitis Related to Occupational Exposure- the Telemark Population Study.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Ulrika Clarhed
Martin Svendsen
Linus Schiöler
Johny Kongerud
Kjell Torén
Johan Hellgren
Anne Kristin Fell
Publicerad i Journal of occupational and environmental medicine
Volym 60
Nummer/häfte 7
Sidor 656–660
ISSN 1536-5948
Publiceringsår 2018
Publicerad vid Institutionen för medicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, enheten för arbets-och miljömedicin
Institutionen för kliniska vetenskaper, Avdelningen för öron-, näs- och halssjukdomar
Sidor 656–660
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1097/JOM.000000000000...
www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.f...
Ämneskategorier Klinisk medicin

Sammanfattning

To investigate the association between occupational exposure and chronic rhinosinusitis.A random population from the region of Telemark, aged 16-50, answered a respiratory questionnaire including questions on chronic rhinosinusitis and exposure in the occupational environment.A total of 16,099/48,142 subjects responded. The prevalence of chronic rhinosinusitis was 9%. Exposure associated with chronic rhinosinusitis comprised paper dust (OR 1.3, 95% CI 1.1, 1.5), cleaning agents (OR 1.2, CI 1.0, 1.3), metal dust (OR 1.3, CI 1.1, 1.6), animals (OR 1.2, CI 1.0, 1.5), moisture/mould/mildew (OR 1.3, CI 1.1, 1.5) and physically strenuous work (OR 1.4, CI 1.2, 1.7).Occupational exposure to paper dust, cleaning agents, metal dust, animals, moisture/mould/mildew and physically strenuous work was independently related to having chronic rhinosinusitis. An occupational history should be reviewed when assessing patients with chronic rhinosinusitis.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.gu.se/forskning/publikation/?publicationId=266722
Utskriftsdatum: 2019-08-17