Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Sjukfrånvaro bland syssel… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sjukfrånvaro bland sysselsatta i Sverige till följd av arbetsorsakade besvär i rygg och arm

Rapport
Författare Adnan Noor
Mats Hagberg
ISBN 9789178761432
Förlag Arbets- och miljömedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs Universitet
Förlagsort Göteborg,
Publiceringsår 2012
Publicerad vid Institutionen för medicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, enheten för arbets-och miljömedicin
Språk sv
Länkar www.amm.se/publikationer/rapporter/
Ämneskategorier Folkhälsomedicinska forskningsområden, Samhällsmedicin, Folkhälsovetenskap, Epidemiologi, Yrkesmedicin

Sammanfattning

Det övergripande syftet i denna studie har varit att ta fram en uppskattat antalet på sysselsatta med arbetsorsakade besvär och uppskattad siffror på sjukfrånvarodagar till följd av dessa besvär i Sverige. Metod: Studiebas var Sveriges sysselsatta befolkning, män och kvinnor mellan 16-64 år som år 2009 var drygt 4,3 miljoner. Vi har använt SCBs Arbetsorsakade besvär undersökning för år 2010,som avser arbetssituation under 2009. SCB hade ett urval på 20278 personer och 93 % (18778) valde att delta i undersökningen. Arbetsorsakade besvär undersökning består av frågor om fysisk och psykisk arbetsorsakade besvär, sjukfrånvaro och åtgärder som vidtagits efter förekomsten av arbetsorsakade besvär. Resultat: Sysselsatta med AOB i rygg-arm (AOB-RA) stod för runt 4,6 miljoner sjukfrånvaro dagar, motsvarande 52 % av sjukfrånvaro till följd av AOB. Kvinnorna stod för högre andel av sjukfrånvaro dagar, 62 % (2,9 miljoner) av sjukfrånvaro dagar till följd av AOB-RA. I alla ålderkategorier var det relativt högre andel av kvinnornas sjukfrånvarodagar jämfört med andel av deras andel hos sysselsatta med AOB-RA. En av de vanligaste besvär bland sysselsatta med Fysiska AOB (FAOB) var ländryggsbesvär. Där 42 % (273871) av sysselsatta med FAOB rapporterade ländryggsbesvär och 40 % (ca 2,7 miljon) av sjukfrånvarodagar till följd av arbetsorsakade ländryggsbesvär ensamt eller i kombinationer med andra besvär. I genomsnitt var varje manlig sysselsatta med besvär i ländrygg var borta från jobbet 6 dagar och varje kvinnlig sysselsatta med besvär i ländrygg borta 13 dagar under senaste 12 månader. Slutsats. Arbetsorsakade besvär i rygg och arm ger många sjukdagar i Sverige. Det finns stora skillnader i sjukfrånvaro mellan kvinnor och män bland sysselsatta i Sverige till följd av Arbetsorsakade besvär i rygg och arm, detta bör undersökas vidare. Beräknad sjukpenning kostnader för arbetsorsakade besvär i rygg och arm delen av kroppen under år 2009 var ca 2 118 miljoner kronor2 (1 236 miljoner kr för kvinnor och 882 miljoner kr för män).

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.gu.se/forskning/publikation/?publicationId=256932
Utskriftsdatum: 2020-01-24