Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

High-level language abili… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

High-level language ability in healthy individuals and its relationship with verbal working memory

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Malin Antonsson
Francesca Longoni
Christina Einald
Lina Hallberg
Gabriella Kurt
Kajsa Larsson
Tina Nilsson
Lena Hartelius
Publicerad i Clinical Linguistics & Phonetics
Volym 30
Nummer/häfte 12
Sidor 944-958
ISSN 0269-9206
Publiceringsår 2016
Publicerad vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi
Sidor 944-958
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1080/02699206.2016.12...
Ämnesord Adults digit span high-level language subtle language disorders verbal working memory
Ämneskategorier Lingvistik, Annan medicin och hälsovetenskap

Sammanfattning

The aims of the study were to investigate healthy subjects' performance on a clinical test of high-level language (HLL) and how it is related to demographic characteristics and verbal working memory (VWM). One hundred healthy subjects (20-79 years old) were assessed with the Swedish BeSS test (Laakso, Brunnegard, Hartelius, & Ahlsen, 2000) and two digit span tasks. Relationships between the demographic variables, VWM and BeSS were investigated both with bivariate correlations and multiple regression analysis. The results present the norms for BeSS. The correlations and multiple regression analysis show that demographic variables had limited influence on test performance. Measures of VWM were moderately related to total BeSS score and weakly to moderately correlated with five of the seven subtests. To conclude, education has an influence on the test as a whole but measures of VWM stood out as the most robust predictor of HLL.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.gu.se/forskning/publikation/?publicationId=242360
Utskriftsdatum: 2019-10-16