Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Elevated plasma leptin le… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Elevated plasma leptin levels of fasted rainbow trout decrease rapidly in response to feed intake

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Marcus Johansson
Björn Thrandur Björnsson
Publicerad i General and Comparative Endocrinology
Volym 214
Sidor 24-29
ISSN 0016-6480
Publiceringsår 2015
Publicerad vid Institutionen för biologi och miljövetenskap
Sidor 24-29
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1016/j.ygcen.2015.02....
Ämnesord Leptin, Salmonid fish, Fasting, Refeeding, Food intake, SALMO-SALAR L., GROWTH-HORMONE LEVELS, FOOD-INTAKE, ATLANTIC SALMON, RECEPTOR EXPRESSION, ONCORHYNCHUS-KISUTCH, NUTRITIONAL-STATUS, METABOLIC-CONTROL, HEPATIC LEPTIN, FINE FLOUNDER, Endocrinology & Metabolism
Ämneskategorier Zoofysiologi

Sammanfattning

Leptin has an anorexigenic effect in fish, indicating a role in regulation of growth and energy homeostasis. The study aimed to further clarify the physiological role of leptin in rainbow trout, specifically its short-term response to feed intake after a period of fasting. Utilizing a salmonid leptin radioimmunoassay, the study demonstrates differences in plasma leptin levels in fishes with different nutritional status and at the onset of feeding. Some of the fasted fish were clearly in a state of anorexia, and did not initiate feeding during the 72 h refeeding period. For those fish that did initiate feeding, both previously fed and fasted, plasma leptin levels rapidly decreased during the first 24 h in correlation with increased amount of food reaching the gastrointestinal tract, while non-feeding individuals retained a high plasma leptin levels. The data indicate that the leptin-induced anorexic state is broken after onset of feeding and that the regulatory mechanisms leading to decreased plasma leptin levels are linked to nutrient levels.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.gu.se/forskning/publikation/?publicationId=218072
Utskriftsdatum: 2020-02-23