Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Postnatal essential fatty… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Postnatal essential fatty acid deficiency in mice affects lipoproteins, hepatic lipids, fatty acids and mRNA expression

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Vilborg Palsdottir
Bob Olsson
Jan Borén
Birgitta Strandvik
Britt G. Gabrielsson
Publicerad i Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids
Volym 85
Nummer/häfte 3-4
Sidor 179-88
ISSN 1532-2823
Publiceringsår 2011
Publicerad vid Institutionen för medicin
Institutionen för kliniska vetenskaper, Avdelningen för pediatrik
Sidor 179-88
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1016/j.plefa.2011.05....
Ämneskategorier Medicin och Hälsovetenskap, Klinisk fysiologi

Sammanfattning

We have previously reported that essential fatty acid deficiency (EFAD) during suckling in mice resulted in an adult lean phenotype and a resistance to diet-induced obesity. We now hypothesized that postnatal EFAD would cause long-term effects on lipid metabolism. C57BL/6 mice were fed an EFAD or a control diet from the 16th day of gestation and throughout lactation. The pups were weaned to standard diet (STD) and at 15 weeks of age given either high fat diet (HFD) or STD. Lipoprotein profiles, hepatic lipids, fatty acids and mRNA expression were analyzed in 3-week-old and 25-week-old offspring. At weaning, the EFAD pups had higher cholesterol levels in both plasma and liver and 6-fold higher concentrations of hepatic cholesterol esters than control pups. Adult EFAD offspring had higher levels of hepatic cholesterol and linoleic acid, but lower levels of dihomo-γ-linolenic acid and Pparg mRNA expression in the liver. In addition, HFD fed EFAD offspring had lower plasma total cholesterol, lower hepatic triglycerides and lower liver weight compared to controls fed HFD. In conclusion, early postnatal EFAD resulted in short-term alterations with increased hepatic cholesterol accumulation and long-term protection against diet-induced liver steatosis and hypercholesterolemia.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.gu.se/forskning/publikation/?publicationId=143939
Utskriftsdatum: 2019-10-20