Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Characterization of Carra… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Characterization of Carrageenan Extracted from Hypnea bryoides in Oman.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Ahmed Ali Al-Alawi
Insaaf Mohammed Al-Marhubi
Mohammed Said Moosa Al-Belushi
Bassam Soussi
Publicerad i Marine biotechnology (New York, N.Y.)
Volym 10
Nummer/häfte 1007
Sidor 10126
ISSN 1436-2236
Publiceringsår 2011
Publicerad vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Avdelningen för kirurgi
Sidor 10126
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1007/s10126-010-9350-...
Ämneskategorier Medicin och Hälsovetenskap

Sammanfattning

Carrageenophyte red seaweed from Oman, Hypnea bryoides, extracted using three different processes: an aqueous, a mild alkaline, and a more vigorous alkaline extraction was investigated. The resulting extract precipitated by alcohol was subject to chemical and rheological measurements. The total carbohydrate [ranged from 36.78 to 41.65 g/100 g], and ash [39.04 to 43.11 g/100 g] were the most abundant components in H. bryoides and contrary to the two, lipid content was found at a minimum [ranging from 2.95 to 3.38 g/100 g]. Alkali treatment with NaOH allowed complete conversion of kappa (κ) carrageenan form as detected by FTIR analysis. Total yield by alkali treatments gave higher yields (33%) compared with aqueous treatments (12%). However, subsequent aqueous treatment produced mixed carrageenan (μ and κ) with higher molecular weight compared with the alkali treatments which produced single carrageenan form (κ) with molecular weight of 4.1 × 10(5) Da. The effects of thermal history on gel-sol and sol-gel transition were investigated by differential scanning calorimeter (DSC) and rheology on a pure sample and 1.5% κ-carrageenan mixture added with 30 mM KCl. Transition temperatures from DSC and rheology showed comparable results and were in good agreement with those previously reported.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.gu.se/forskning/publikation/?publicationId=138525
Utskriftsdatum: 2019-08-24