Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Well-being in patients wi… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Well-being in patients with amyotrophic lateral sclerosis and their next of kin over time.

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Anneli G Olsson
Inga Markhede
Susann Strang
Lennart I. Persson
Publicerad i Acta neurologica Scandinavica
Volym 121
Nummer/häfte 4
Sidor 244-50
ISSN 1600-0404
Publiceringsår 2010
Publicerad vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för klinisk neurovetenskap och rehabilitering
Sidor 244-50
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1111/j.1600-0404.2009...
Ämneskategorier Medicin och Hälsovetenskap

Sammanfattning

Objectives - The well-being and physical function among patients with ALS and their next of kin was studied over time. Materials and methods - Thirty-five patients with ALS and their next of kin were studied with respect to physical, general and psychological well-being by the visual analogue scale (VAS) every 4-6 months. Physical function in patients was rated by the ALSFRS-R and the Norris scale. Patients and next of kin rated the well-being of themselves and their counterpart. Results - The well-being was stable and there was a relation between the well-being of patients and next of kin throughout the time studied. Next of kin rated the well-being of the patients worse than patients rated themselves, while patients rated the well-being of their next of kin at the same level as their counterpart. Conclusions - The basic state of well-being as well as the interaction between patient and next of kin seem to be factors that influence the well-being of both patients and their next of kin.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.gu.se/forskning/publikation/?publicationId=109323
Utskriftsdatum: 2020-01-22