Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Characterization of Preju… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Characterization of PrejunctionalMuscarinic Receptors: Effects on the Release of VIP and Functional Responses and Receptor Expression in the Ovine Submandibular Gland

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Anders Ryberg
Ondrej Soukup
Gunnar Tobin
Publicerad i Advances In Pharmacological Sciences
Volym 2009
Sidor 1-6
ISSN 1687-6334
Publiceringsår 2009
Publicerad vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för farmakologi
Sidor 1-6
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1155/2009/787586
Ämneskategorier Farmakologi

Sammanfattning

In the in vivo experiments on anaesthetized sheep, it was presently examined whether muscarinic receptor antagonists with diverse selectivity affect the release of VIP in response to electrical stimulation of the parasympathetic chorda tympanic nerve differently, and if the changes in the release could be associated to altered secretory and vasodilator responses. The location of the muscarinic receptor subtypes was examined also. In the experiments, blood was collected out of the submandibular venous drainage before and during electrical stimulation of chorda tympani nerve in the absence and presence either of pirenzepine or methoctramine. While metchoctramine increased the output of protein, pirenzepine inhibited flow of saliva and increased protein output, vasodilatation, and VIP output. In morphological examinations, the inhibitory muscarinic M4 receptor occurred interacinarily in the gland. It is concluded that prejunctional muscarinic receptors, most likely of theM4 subtype, exert inhibitory modulation of the parasympathetic release of VIP in the ovine submandibular gland.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?