Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Att undersöka möjligheter… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Att undersöka möjligheter till ämnesdidaktisk progression

Kapitel i bok
Författare Git Börjesson
Björn Friis Johannsen
Marie Ståhl
Maria Svensson
Maria Åström
Publicerad i Vetenskaplighet i högre utbildning - Erfarenheter från lärarutbildningen. Franck, Olof (red.)
Sidor 157-178
ISBN 978-91-44-13063-7
Förlag Studentlitteratur
Förlagsort Lund
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för didaktik och pedagogisk profession
Sidor 157-178
Språk sv
Ämnesord ämnesdidaktik, progression, lärarutbildning, naturvetenskap, grundskolan, ämnesinnehåll, ämnesdidaktiska begepp och generella begrepp, explicit och implicit ämnesdidaktik
Ämneskategorier Lärande, Didaktik

Sammanfattning

I lärarutbildningen finns sedan lång tid tillbaka ett speciellt intresse för vilka professionella kunskaper en lärare bör ha för att undervisa inom ett ämnesområde, det vill säga vilken ämnesdidaktisk kompetens som krävs för att bedriva undervisning. Det finns i lärarutbildningen också, på samma sätt som i andra utbildningar , ett intresse för progression av lärandet. Progression kan beskrivas som det sätt som lärandet tar sig uttryck, det vill säga ett bevis för resultatet av lärandet hos individer. Det finns forskning när det gäller progression i relation till så väl individens lärande som vad ämnesdidaktisk kunskap och lärande är, och hur det kan tolkas och iscensättas i olika utbildningssammanhang. Trots det så saknas det forskning som kombinerar dessa båda delar, ämnesdidaktiska kunskaper och ämnesdidaktisk progression inom lärarutbildningens kurser. Vi har genom att använda kollegiala samtal försökt synliggöra vad, varför och hur ämnesdidaktik framträder i lärarprogrammets kurser i narurvetenskap och teknik och om, och i så fall hur, ämnesdidaktisk progression kommer till uttryck. Arbetet har inneburit att vi som lärarutbildare och forskare har utvecklat en större förståelse för det ämnesdidaktiska innehållet samt synliggjort möjligheter för kursutveckling relativt en tanke om ämnesdidaktisk progression.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?