Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

E-hälsa och självrapporte… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

E-hälsa och självrapportering – ett pedagogiskt perspektiv

Kapitel i bok
Författare Åsa Mäkitalo
Publicerad i På tal om eHälsa
Sidor 135-150
ISBN 9789144120768
Förlag Studentlitteratur
Förlagsort Lund
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Linnécentret for forskning om lärande (LinCS)
Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande
Sidor 135-150
Språk sv
Ämneskategorier Hälsovetenskaper, Mänsklig interaktion med IKT, Systemvetenskap, informationssystem och informatik med samhällsvetenskaplig inriktning, Pedagogik

Sammanfattning

Detta kapitel tar sin utgångspunkt i den betydelse som dokumentationen i vården har för patienters deltagande, och särskilt för det deltagande som kan komma att etableras i samband med nya former av självrapportering. Ett teoretiskt intresse i detta sammanhang är hur teknologier och system som används för självrapportering kan förstås ur ett pedagogiskt perspektiv. Begreppet immanent pedagogik som används i kapitlet, syftar på den inverkan sådana teknologier kan få när de utgör en bärande länk mellan hemmet och den institutionaliserade vården. En immanent pedagogik är oftast outtalad, men är starkt formerande och kan teoretiskt förstås i termer av mediering. Den verkar i situationen genom de aktiviteter som man deltar i som patient. Kapitlet exemplifierar hur självrapportering via mobila applikationer och tillhörande system inom blodtrycksbehandling kan förstås ur ett pedagogiskt perspektiv då vårdens professionella möter sina patienter.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?