Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Landskap för friluftsliv?… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Landskap för friluftsliv? En diskussion av forskningserfarenheter från USA och Sverige, i relation till den Europeiska Landskapskonventionen

Konferensbidrag (offentliggjort, men ej förlagsutgivet)
Författare Daniel Laven
Katarina Saltzman
Publicerad i Friluftsforskning 2011, 9-10 november 2011, Umeå
Publiceringsår 2011
Publicerad vid Institutionen för kulturvård
Språk sv
Ämneskategorier Natur- och landskapsvård, Kulturstudier

Sammanfattning

Att landskapet är en viktig resurs för friluftslivet är ingen nyhet. Under senare år har dock landskapets betydelse kommit att diskuteras på nya sätt och i nya sammanhang, såväl bland forskare som inom offentlig förvaltning. Den Europeiska Landskapskonventionen, som Sverige i år har anslutit sig till, slår fast att landskap av alla slag har betydelse för människors livskvalitet. Här omfattas både stadens och landsbygdens landskap, allt från erkänt vackra och välvårdade landskap till hårt exploaterade eller skräpiga och bortglömda landskap. Konventionen utgår i hög grad från människors perspektiv och definierar landskap som ”ett område sådant som det uppfattas av människor”. Mot bakgrund av de nya utmaningar som landskapskonventionen erbjuder, diskuterar här två forskare sina erfarenheter av landskapsforskning från skilda vetenskapliga och geografiska utgångspunkter. Daniel Laven har studerat skydd, förvaltning och utveckling av landskapet i ett antal National Heritage Areas i USA, medan Katarina Saltzman belyst människors relationer till natur och landskap i Sverige ur ett etnologiskt perspektiv. Båda har i sin forskning diskuterat landskap som en resurs för många olika intressen och aktiviteter, bland annat för turism och friluftsliv. Denna presentation hålls delvis på svenska, delvis på engelska.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?