Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Exemplet könsinkongruens… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Exemplet könsinkongruens

Kapitel i bok
Författare Linda Weichselbraun
Publicerad i Vetenskapligt medborgarskap / Linda Soneryd, Göran Sundqvist (red.)
Sidor 155-163
ISBN 9789144117249
Förlag Studentlitteratur
Förlagsort Lund
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap
Sidor 155-163
Språk sv
Länkar https://www.studentlitteratur.se/#9...
Ämnesord science and technology studies, STS, samproduktion, medikalisering, sexologi, könsinkongruens, transsexualism, DSM
Ämneskategorier Tvärvetenskapliga studier, Sociologi, Teknik och social förändring

Sammanfattning

Dagens kunskapssamhälle präglas av en dubbelhet. Mer specialiserad kunskap skapar skillnader mellan experter och icke-experter, och den ökade specialiseringen har uppmärksammats som ett demokratiproblem med risk för expertstyre och teknokrati. Samtidigt är allt fler medborgare högutbildade, och dagens digitaliserade samhälle gör det lättare för fler att delta i både kunskapsproduktion och spridning av kunskap. Antologin "Vetenskapligt medborgarskap" illustrerar genom empiriska fall vilken roll medborgare kan få i relation till expertkunskaper som ofta är vetenskapligt grundade. I delkapitlet "Exemplet könsinkongruens" görs en historisk exposé över hur könsinkongruens i en västerländsk kontext uppfattats, medikaliserats och behandlats. Exemplet illustrerar hur medborgare samspelat med teknik och vetenskap för att möjliggöra kroppar och identiteter som kräver teknovetenskaplig intervention, attr mobilisering och organisering kan påverka hur och för vem sådana interventioner tillgängliggörs, samt hur medborgare kan både understödja och utmana experters inflytande över individens biologiska, psykiska och sociala livsvillkor.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?