Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Modeling vitamin B1 trans… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär








 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!




Modeling vitamin B1 transfer to consumers in the aquatic food web

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare M. J. Ejsmond
N. Blackburn
E. Fridolfsson
P. Haecky
A. Andersson
M. Casini
Andrea Belgrano
S. Hylander
Publicerad i Scientific Reports
Volym 9
ISSN 2045-2322
Publiceringsår 2019
Publicerad vid Havsmiljöinstitutet
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1038/s41598-019-46422...
Ämnesord salmon salmo-salar, thiamine-deficiency, baltic salmon, b-vitamins, reproductive disorder, fish, sea, m74, microalgae, discovery, Science & Technology - Other Topics
Ämneskategorier Marin ekologi

Sammanfattning

Vitamin B-1 is an essential exogenous micronutrient for animals. Mass death and reproductive failure in top aquatic consumers caused by vitamin B-1 deficiency is an emerging conservation issue in Northern hemisphere aquatic ecosystems. We present for the first time a model that identifies conditions responsible for the constrained flow of vitamin B-1 from unicellular organisms to planktivorous fishes. The flow of vitamin B-1 through the food web is constrained under anthropogenic pressures of increased nutrient input and, driven by climatic change, increased light attenuation by dissolved substances transported to marine coastal systems. Fishing pressure on piscivorous fish, through increased abundance of planktivorous fish that overexploit mesozooplankton, may further constrain vitamin B-1 flow from producers to consumers. We also found that key ecological contributors to the constrained flow of vitamin B-1 are a low mesozooplankton biomass, picoalgae prevailing among primary producers and low fluctuations of population numbers of planktonic organisms.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?