Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

NUTRIENT ABSORPTION IN TH… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär








 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!




NUTRIENT ABSORPTION IN THE ATLANTIC SALMON (SALMO SALAR L.) INTESTINE IS AFFECTED BY ENVIRONMENTAL SALINITY

Konferensbidrag (offentliggjort, men ej förlagsutgivet)
Författare Henrik Sundh
Tom Ole Nilsen
Elisabeth Jönsson
Sigurd Stefansson
Kristina Sundell
Publicerad i ICBF 2014, Edinburgh
Publiceringsår 2014
Publicerad vid Institutionen för biologi och miljövetenskap
Språk en
Ämneskategorier Biologiska vetenskaper, Zoofysiologi

Sammanfattning

Na+/K+-ATPases (NKA) located in the basolateral membrane of the intestinal absorptive cells (enterocytes) are the main driving force for both ion-coupled intestinal fluid transport and nutrient absorption in Atlantic salmon in seawater. It is hypothesized that a decreased need for osmoregulation in brackish water may be beneficial for the nutrient uptake and thereby the growth of the fish. Atlantic salmon post-smolts were acclimated to freshwater (FW), 12, 22 and 34 ppt seawater (SW) for several months. The intestinal nutrient transport (L-lysine and D-glucose) was measured in Ussing chambers and separate fish were used for intestinal mRNA expression of selected ion and nutrient transporters. No differences were found in mRNA levels of the NKA-α1c, NKCC2 co-transporter or SGLT-1 in relation to salinity, whereas the specific high-affinity low capacity Na+-coupled nutrient transport was significantly higher in FW and 22 ppt as compared to the 34 ppt group. The results suggest an allocation of the electrochemical gradient towards ion driven fluid transport in full strength SW.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?