Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2012-09-11 15:12

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Experimental climate chan… - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär








 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!




Experimental climate change weakens the insurance effect of biodiversity

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Johan Eklöf
Christian Alsterberg
Jonathan N. Havenhand
Kristina Sundbäck
Hannah L. Wood
Lars Gamfeldt
Publicerad i Ecology Letters
Volym 15
Nummer/häfte 8
Sidor 864-872
ISSN 1461-023X
Publiceringsår 2012
Publicerad vid Linnécentrum för marin evolutionsbiologi (CEMEB)
Institutionen för biologi och miljövetenskap, Tjärnö marinbiologiska laboratorium
Institutionen för biologi och miljövetenskap
Sidor 864-872
Språk en
Länkar dx.doi.org/10.1111/j.1461-0248.2012...
Ämnesord Food web, Gammarus locusta, Littorina littorea, marine, mesograzer, metabolic theory of ecology, ocean acidification, ecosystem function, trophic cascades, prey, diversity, carbonic-acid, community, resilience, vegetation, consumer, consequences, naughton sj, 1977, american naturalist, v111, p515
Ämneskategorier Biologiska vetenskaper

Sammanfattning

Ecosystems are simultaneously affected by biodiversity loss and climate change, but we know little about how these factors interact. We predicted that climate warming and CO 2-enrichment should strengthen trophic cascades by reducing the relative efficiency of predation-resistant herbivores, if herbivore consumption rate trades off with predation resistance. This weakens the insurance effect of herbivore diversity. We tested this prediction using experimental ocean warming and acidification in seagrass mesocosms. Meta-analyses of published experiments first indicated that consumption rate trades off with predation resistance. The experiment then showed that three common herbivores together controlled macroalgae and facilitated seagrass dominance, regardless of climate change. When the predation-vulnerable herbivore was excluded in normal conditions, the two resistant herbivores maintained top-down control. Under warming, however, increased algal growth outstripped control by herbivores and the system became algal-dominated. Consequently, climate change can reduce the relative efficiency of resistant herbivores and weaken the insurance effect of biodiversity.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?