Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2017-04-25 08:37

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Från antagning till doktorsexamen - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Från antagning till doktorsexamen

Det är många steg från antagning tills det att du får din doktorsexamen. Du kommer att få en individuell studieplan, handledare som hjälper dig och ungefär fyra års forskning senare kommer du att försvara din doktorsavhandling på en disputation.

Antagning

För att kunna antas till utbildning på forskarnivå krävs att man uppfyller den grundläggande behörigheten och i förekommande fall den särskilda behörigheten som anges i den allmänna studieplanen för det aktuella forskarutbildningsämnet. Till utbildning på forskarnivå antas endast doktorander som kan erbjudas handledning och godtagbara studievillkor samt har studiefinansiering.

Handledare

Som doktorand ska du ha minst två handledare, en huvudhandledare och en eller flera biträdande handledare. Prefekten ansvarar för att handledarna är utsedda senast en månad efter att du antagits.

Individuell studieplan

Den individuella studieplanen innehåller dels planer för vilka delar som ska ingå i forskarutbildningen, såsom kurser, seminarier, konferenser med mera och dels dokumentation för redan genomförda delar i utbildningen.

Själva forskarutbildningen

En forskarutbildning består av en kursdel och ett avhandlingsarbete. Utbildning på forskarnivå omfattar motsvarade fyra års heltidsstudier (240 högskolepoäng). Det finns även möjlighet att avsluta utbildningen med en licentiatexamen motsvarande två års heltidsstudier (120 högskolepoäng).

Avhandlingen ska motsvara minst 120 högskolepoäng och kan antingen bestå av flera publicerade vetenskapliga artiklar som sätts ihop till en avhandling, en så kallad sammanläggningsavhandling, eller en avhandling som skrivits som en enda text, en så kallad monografi.

Parallellt med dina forskarstudier är det också vanligt att du får undervisa studenter på grundutbildningen.

Disputation

Disputationen är försvaret av din avhandling. Disputationen leds av en ordförande. En av institutionen utsedd opponent granskar avhandlingen och en betygsnämnd bestående av tre eller fem ledamöter bedömer avhandlingens kvalitet och försvaret av den. Avhandlingen får betyget godkänd eller underkänd.

Doktorsexamen

För doktorsexamen krävs att du dels har skrivit och muntligen försvarat en vetenskaplig doktorsavhandling och dels har klarat av de kursmoment som anges i den allmänna studieplanen för det forskarutbildningsämne som du är antagen till. Avhandlingen ska motsvara minst 120 högskolepoäng och kan vara antingen en sammanläggningsavhandling eller en monografi.

Doktorspromotion

Doktorspromotionen är universitetets största högtid och sker årligen under senare delen av oktober. Vid högtiden blir de som avlagt doktorsexamen promoverade under högtidliga former. 

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2017-04-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?