Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2019-08-14 09:25

Tipsa en vän
Utskriftsversion

TALA - Forskare om aktuella frågor - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

TALA - Forskare fångar framtidens frågor

Vår serie TALA bygger på FN:s internationella dagar och låter forskare från Göteborgs universitet ge sin syn på samhällsfrågor utifrån sin egen och andras forskning. 

Är förortsfeminism bästa metoden att få till förändring i eftersatta områden? Vilka är förutsättningarna för liv i rymden och kolonisering av andra planeter? Varför är det viktigare att värna om journalisters yttrandefrihet än andras? Och hur oroliga behöver vi vara för mikroplasternas spridning i hav och avancemang i näringskedjan?

Stress får allt yngre att söka vård för misstänkt demens

"Vissa studier visar att långvarig stress kan ha ett samband med demens senare i livet. Och idag är just stressrelaterade tillstånd den vanligaste psykiatriska diagnosen i Sverige."

Psykolog och kognitionsforskare Marie Eckerström berättar om en ökad stress i vardag och arbetsliv som får allt yngre personer att söka vård i tron om att de håller på att bli dementa.

Publicerades 10 oktober 2017 — Världsdagen för mental hälsa

Mikroplasterna i våra hav vandrar uppåt i näringskedjan

”Första gången man hittade mikroplaster på stränder och i fåglars magar visste man inte vad det var. Man kallade det för sjöjungfruns tårar. Numera vet vi att mikroplaster är ett växande miljöproblem som finns i alla världens hav, i fåglar, fiskar och musslor”.

Läs mer om zoofysiologiforskaren Bethanie Carney Almroths forskning

Publicerades 8 juni 2017 — Världshavsdagen

Tysta journalisterna och ta makten över ''sanningen''

”De första som tystas är journalisterna. Den som vill ta makten över människor, över sanningen, över ordet - den tystar journalisterna först.”

JMG:s Britt Börjesson berättar hur pressfriheten begränsas, hur journalister fängslas, hotas och mördas, både i länder långt bort och i vår närhet. Hon talar om vikten av allas rätt att få säga sin mening och varför journalisternas yttrandefrihet är viktigare än andras.

Publicerades den 3 maj 2017 — Internationella dagen för pressfrihet

Framtida rymdresor och människans kolonisering av rymden

”500 grader i atmosfären, sjöar av flytande metan, meteorregn och dödlig strålning. Vad är det egentligen som gör att vi människor vill utforska och söka efter liv i rymden?”

Den frågan ger astrofysiker Maria Sundin ett svar på och berättar om nutida och framtida rymdäventyr.

Publicerades den 12 april 2017 — Internationella dagen för bemannande rymdfärder

Förortsfeminism - vägen till förändring i eftersatta områden

"Ska man få till en förändring i våra samhällen ska man lära sig av kvinnor som bor i eftersatta områden. De får ofta till förändringar även om förutsättningarna är mycket dåliga".

Det menar genusforskaren Juan Velasquez som studerat så kallad "förortsfeminism" både i Sverige och Sydamerika.

Publicerades den 8 mars 2017 — Internationella kvinnodagen

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2019-08-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?