Bild
Maria Falkenberg, professor i biomedicinsk laboratorievetenskap, har fått rektors strategiska samfinansiering.
Maria Falkenberg, professor i biomedicinsk laboratorievetenskap, är en av de forskare som fått del av rektors strategiska samfinansiering.
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Möt våra excellenta forskare

Göteborgs universitets forskare bidrar inom många olika discipliner till lösningen av samhälleliga problem. För att stödja forskare och excellent vetenskap är ett viktigt mål att öka vår internationella forskningsfinansiering.

Göteborgs universitets rektor samfinansierar därför projekt där våra forskare får anslag från följande spetsforskningsprogram: European Research Council, Wallenberg Academy Fellows, Knut and Alice Wallenberg Project, Wallenberg Scholars, Riksbankens Jubileumsfonds program samt Pro Futura.

Här nedan presenteras några forskare på Göteborgs universitet som har fått strategiska anslag.

Han studerar magens bioreaktor

Fredrik Bäckhed är professor i molekylärmedicin och Wallenberg Scholar samt ERC Consolidator Grant-mottagare. Hans forskning fokuserar på hur tarmfloran påverkar vår ämnesomsättning och om den bidrar till ämnesomsättningssjukdomar.

Hon analyserar arvsmassans motor

Maria Falkenberg är professor i biomedicinsk laboratorievetenskap och forskar på mitokondrie-DNA. Hon är också Wallenberg Academy Fellow och mottagare av ERC Consolidator Grant.

 

Undersöker spermiernas svansar

Johanna Höög är docent i cellbiologi. 2018 gjorde hennes forskargrupp världens första högupplösta 3D-rekonstruktion av mänskliga sädesceller. 

Han leder världens största demokratidatabas

Staffan I Lindberg är professor i statsvetenskap och föreståndare för forskningsinstitutet V-Dem (Varianter på Demokrati). Han är också Wallenberg Academy Fellow och ERC Consolidator Grant-mottagare 2017–2021.

Graviditet och politiskt medvetande

Elin Naurin, docent i statsvetenskap och Wallenberg Academy Fellow, forskar om politiska effekter av graviditet och barnafödande.

Blodtest spårar nervcellsskadan vid alzheimer

Henrik Zetterberg är professor i neurokemi och forskar bland annat på biomarkörer för Alzheimers sjukdom. Han är också Wallenberg Academy Fellow.

Kontakt om webbsidan
Allan Eriksson

allan.eriksson@gu.se