Länkstig

Ett hem hemifrån

Publicerad

Som en återkommande besökare i Göteborg har David Pegg, professor emeritus, bott i de flesta gästbostäder som Welcome Services på Göteborgs universitet erbjuder. Även om han har sina favoriter bland dem så gillar han alltid att komma till Göteborg och har kommit att betrakta staden som ett hem hemifrån.
— Om det inte vore för att svenskar talar så bra engelska skulle jag säkert prata svenska vid det här laget.

Bild
David Pegg
Foto: Joacim Schmidt

David Pegg, professor emeritus vid Institutionen för fysik och astronomi på Tennessees universitet, har kommit till Sverige för att jobba på en avhandling tillsammans med Dag Hanstorp, professor vid Institutionen för fysik på Göteborgs universitet. De har varit kollaboratörer sedan länge och deras senaste avhandling ska precis publiceras.
— Vi har jobbat på den i några år nu så jag reste hit så att vi skulle kunna gå igenom avhandlingen en sista gång.

Det är långt ifrån David Peggs första Sverigebesök, eller Göteborgsbesök för den delen. Han var 17 år gammal när han först besökte landet 1957, som en del av ett utbytesprogram för gymnasieelever. Då spenderade han två veckor i Leksand i Dalarna. Det var första gången som han lämnade sitt hemland England och på vägen till Leksand passerade han genom Göteborg.
— Jag minns hur jag satt på tåget och tänkte att jag aldrig sett så många träd i hela mitt liv. Cornwall, där jag växte upp, är väldigt vindpinat.

Hans nästa besök till Göteborg var vintern 1962. På den tiden hade David Pegg en svensk flickvän och han reste över Nordsjön med båt för att hälsa på hennes föräldrar.
— Jag var universitetsstudent och jag bad min flickvän att visa mig Göteborgs universitet. Hon tog mig till huvudbyggnaden med lejonstatyerna utanför. Då hade jag aldrig trott att jag skulle besöka Göteborg i jobbsyfte.

Tiden gav dock David Pegg fel på den fronten och 30 år senare, 1992, blev ha tillfrågad att resa till Göteborg igen för att agera opponent under Dag Hanstorps disputation, vilket ledde till att de blev vänner och inledde ett givande samarbete.
— Jag jobbade med negativa joner i Tennessee för tillfället, vilket var ämnet för Dags avhandling. Jag bodde på ett bed & breakfast på Föreningsgatan under mitt besök och Dags professor, Ingvar Lindgren, visade mig runt i staden.

Det följande Göteborgsbesöket varade i sju månader. Då reste David Pegg hit med sin fru och bodde på Ekmanska villan, där universitetet hade gästlägenheter på den tiden. En annan gång bodde han i fyra månader i gästlägenheten som kallas för Royal Society (på grund av att den donerades till Göteborgs universitet av Kungliga vetenskaps- och vitterhetssamhället i Göteborg) på Drottninggatan i centrum.
— Innan jag gick i pension undervisade jag så jag brukade komma hit under somrarna och igen när mina kurser slutade i början av december, sen åkte jag tillbaka hem strax innan jul.

Under sina många besök har han bott på de flesta adresser där universitetet har, eller har haft, gästbostäder och lägenheter.
— Jag har bott på Ågrenska villan en gång. Jag har bott på Storgatan tre gånger vilket jag gillade för att jag kunde promenera till Rose & Crown. Jag är ett stort Arsenalfan så det var puben som gällde då. Jag har bott på Olofshöjd en gång vilket är ett studentboende egentligen och det var väldigt högljutt när studenterna var klara med sina tentor, men jag hittade en trevlig indisk restaurang intill.

Den av gästbostäderna som David Pegg bott mest i ligger i Guldheden.
— Jag trivs väldigt bra där. Det ligger inom gångavstånd för Institutionen för fysik, skulle man behöva ta spårvagnen ligger det alldeles intill Wavrinskys plats och jag har hittat många trevliga promenader i området.

Efter att ha spenderat såpass mycket tid i Göteborg och i Sverige har David Pegg fått en stor uppskattning för både landet och svenskar.
— Det känns som om jag har tre hem. Jag antar att mitt hjärta är kvar i England där jag växte upp. Mitt andra hem är där min familj finns, i Amerika. Och sen är det Sverige.

Publicerades första gången 14 november 2019