Sidansvarig: Webbredaktion

Tipsa en vän

Forskarbloggar - Göteborgs universitet Till startsida

Forskarbloggar

Många av våra forskare är aktiva bloggare och skriver återkommande om aktuella ämnen.

Bloggarna är sorterade på ämnesområden.

Politik, ekonomi och samhälle

GRI-bloggen

Om bland annat företagsekonomi, etnologi, sociologi och pedagogik. Drivs av forskare vid Gothenburg Research Institute, ett tvärvetenskapligt forskningsinstitut vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet.
gri-bloggen.se

School of Blogal Studies

Medarbetare på Institutionen för globala studier bloggar om ämnen relaterade till forskningsområdet, som migration, mänskliga rättigheter, maktförhållanden, kultur/mångkultur och samhällelig förändring. (På engelska.)
blogalstudies.com

Ulf Bjereld

Medverkar kontinuerligt i medier som skribent och som kommentator till aktuella politiska händelser. Professor i statsvetenskap.
ulfbjereld.blogspot.se

Marie Demker

Marie Demker forskar bland annat om framväxten av europeiska främlingsfientliga partier, politiska motsättningar mellan landsbygd och stad och det nya medielandskapets skiljelinjer. Professor i statsvetenskap och dekan vid humanistiska fakulteten.
vanstrastranden.wordpress.com

I sin roll som dekan vid humanistiska fakulteten bloggar hon bland annat om forskningspolitik, fakultetsfrågor och högskolefrågor i stort.
humfakdekan.blogg.gu.se/

Joakim Ruist

Forskar om ekonomiska effekter av och attityder till invandring institutionen för nationalekonomi.
joakimruist.blogspot.se

Politologerna

Syftet med bloggen är att bidra med välgrundade, ofta empiriska och lättillgängliga analyser av svensk politik. Bloggen förmedlar forskning men även enkla deskriptiva resultat och analyser. Sex av forskarna som skriver är verksamma vid Göteborgs universitet.
politologerna.wordpress.com/

Journalistik och medier

Bengt Johansson

Bengt Johansson bloggar om aktuell medieforskning. Professor vid institutionen för journalistik och massmedier och forskar om olika aspekter av medier, makt och demokrati.
bengtjohansson.blogspot.se

Ulrika Hedman

Ulrika Hedman bloggar om journalistik, medier och forskningskommunikation.
eftertankt.com

Medicin och hälsa

Henrik Anckarsäter

Forskare och kliniker i psykiatri och särskilt rättspsykiatri som bloggar om det han tycker är särskilt intressant i sitt fält och i livet i stort. anckarsater.blogspot.com

Jonas Landgren

Docent och informatikforskare vars forskning fokuserar på utformningen och användning av informationsteknologi för kris- och räddningsinsatser.

Miroslaw Staron

Forskare inom software engineering och software metrics. Institutionen för data- och informationsteknik.
metrics.blogg.gu.se

Olle Häggström

Professor i matematisk statistik. Hans huvudsakliga forskningsintresse är sannolikhetsteori. Utöver det har han breda intellektuella intressen främst i riktning mot filosofi, klimatvetenskap och futurologi.
haggstrom.blogspot.se/

Filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Christian Munthe

Om moralfilosofi, etik med mera. Professor i praktiskt filosofi.
philosophicalcomment.blogspot.se/

Christopher Kullenberg

Bloggar om internet och filosofi. Forskare i vetenskapsteori.
www.christopherkullenberg.se/

Historia, religion och idé- och lärdomshistoria

Kennet Nyberg

Bloggar om globalt vetenskapligt resande under 1700-talet, allmän historia, digital humaniora, digital pedagogik samt forskningspolitik. Docent i historia.
Tidens skiften - kennethnyberg.org/

Johan Kärnfelt

Om den svenska amatörastronomins historia. Docent i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet.
amatorastronomi.wordpress.com

Religionsvetenskapliga kommentarer

Här erbjuds religionsvetenskapliga perspektiv på aktuella händelser som på olika sätt rör religion. De som skriver på RVK är alla forskare verksamma vid olika svenska universitet, däribland Göteborgs universitet.
religionsvetenskapligakommentarer.blogspot.se

Språkteknologi

Språkbanksbloggen

Här berättar medarbetare vid Språkbanken Text om sin forskning och om hur språkteknologi och AI kan användas för att bygga en avancerad infrastruktur för forskning baserad på språkliga data inom humaniora, samhällsvetenskap och andra discipliner.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2020-05-11