Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2016-10-06 10:34

Tipsa en vän

Aktuellt - Göteborgs universitet Till startsida

• Tonårsföräldrar positiva till ökat föräldrastöd

[2019-06-19] Tonårstiden är den mest intensiva utvecklingsperioden efter spädbarnstiden och föräldrar till tonåringar är lika angelägna om att få stöd i sitt föräldraskap under denna period som när barnen är små. Det visar en studie gjord vid Göteborgs universitet.

• Nyutnämnda hedersdoktorer vid Sahlgrenska akademin

[2019-06-19] Gunilla Backman, Carl Bennet och Denis Mukwege har utsetts till hedersdoktorer på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

• Långt liv och minskad demensrisk vid ovanlig genvariant

[2019-06-18] Personer med en specifik och ovanlig genmutation tycks vara skyddade mot flera olika demenssjukdomar, och ha ökad möjlighet till ett långt liv. Det framgår av en omfattande internationell forskningsstudie.

• Kubakrisen - ett bortglömt kulturarv

[2019-06-14] Hur påverkade Kubakrisen 1962, då supermakterna USA och Sovjetunionen var nära ett kärnvapenkrig, Kuba och människorna där? En ny samtidsarkeologisk bok ger röst åt de minnen och berättelser som tidigare inte kommit till tals i den stora berättelsen om Kubakrisen - och som tillsammans med materialet på kärnvapenbaserna snart är helt borta.

• Flerspråkiga elevers läsförståelse kan utvecklas med lässtrategier

[2019-06-12] Att vara medveten om sin läsförståelse och hur den kan utvecklas är av vikt för alla elever men kan vara särskilt viktigt för flerspråkiga elever. Arbete med lässtrategier kan vara ett led i att utveckla en sådan medvetenhet, visar en avhandling i svenska som andraspråk från Göteborgs universitet.