Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2016-10-06 10:34

Tipsa en vän

Aktuellt - Göteborgs universitet Till startsida

• Genvarianter kan påverka återhämtning efter stroke

[2019-03-20] Dina gener kan ha betydelse inte bara för risken att drabbas av stroke, utan sannolikt även för hur bra du sedan återhämtar dig. I ett internationellt samarbete har forskare vid bland andra Göteborgs universitet för första gången identifierat vanliga genvarianter som är kopplade till förmågan att återhämta sig efter ischemisk stroke.

• Barn och unga berättar om sin uppväxt i Knutby

[2019-03-20] Ingen svensk församling har väckt lika mycket intresse som Knutby Filadelfia efter det uppmärksammade mordet på en pastors fru 2004. I en ny avhandling har barn och ungdomar som växt upp i frikyrkoförsamlingen intervjuats - både före och efter den formella upplösningen 2018. Studien visar att många medlemmars bild av hur uppväxtvillkoren egentligen sett ut ändrades i takt med att Knutby Filadelfia föll samman.

• Snabbare förändring med byråkrati än med nätverk

[2019-03-14] En klassiskt byråkratisk styrning kan vara mer effektiv för att åstadkomma en förändring än en mer modern, nätverkande styrning. Det visar en avhandling som jämfört jämställdhetsarbete i Sverige och Spanien.

• Helt nya faktablad inför EU-valet

[2019-03-13] Den 26 maj 2019 är det dags för val till Europaparlamentet. Valforskningsprogrammet och Centrum för Europaforskning (CERGU) vid Göteborgs universitet har tillsammans tagit initiativ till en särskild serie av faktablad för att bidra med forskningsbaserad kunskap och fakta inför valet.

• Diet med blåmusslor kan lindra ledgångsreumatism

[2019-03-11] En diet bestående av fisk och skaldjur har många fördelar för hälsan. Frågan är om patienter med kroniska reumatiska sjukdomar kan bli hjälpta av att äta musslor? I ett forskningsprojekt vid Göteborgs universitet har det gjorts försök för att undersöka om personer med ledgångsreumatism skulle påverkas positivt av att äta blåmusslor som är ett mer hållbart livsmedel.