Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2016-10-06 10:34

Tipsa en vän

Aktuellt - Göteborgs universitet Till startsida

• Viktigt vara öppen för att prata sex med unga canceröverlevare

[2018-06-19] Känslan av att inte vara attraktiv, och missnöje med den sexuella förmågan. Det är verkligheten för många tonåriga och unga vuxna canceröverlevare. Forskning från Sahlgrenska akademin ger nu röst åt en grupp som ofta har en tuff resa tillbaka till ett normalt liv.

• Medborgarforskare utvecklar expertis om galaxbilder

[2018-06-19] Två forskare vid Göteborgs universitet har undersökt stora datamängder i ett medborgarforskningsprojekt som handlar om att klassificera galaxer. - Vi ser hur intresserade volontärer har utvecklat expertis som vi forskare inte har räknat med, säger Dick Kasperowski, docent i vetenskapsteori och en av de ansvariga för studien.

• Svensk vapenexport inte enbart driven av nationella intressen

[2018-06-18] Svensk vapenhandel påverkas både av nationella egenintressen och höga ideal kring internationellt utvecklingssamarbete. Den har också mycket större betydelse för varumärket Sverige än vad som framkommer i den svenska offentliga debatten. Det sägs i en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• Pingströrelsens förhållande till judar under kriget kartlagt

[2018-06-18] Hur Svenska kyrkan förhöll sig till "judefrågan" under andra världskriget är väl dokumenterat. Däremot har det inte varit klarlagt hur den svenska pingströrelsen förhöll sig till judarna och förintelsen - förrän nu.

• Speglingar i det abstrakta tänkandets verkligheter

[2018-06-15] En avhandling i logik visar att en nyckel till en djupare förståelse av de abstrakta verkligheterna ligger i hur de speglar varandra. "Precis som vi har en fysisk verklighet så har vi också en abstrakt verklighet som rymmer hela matematiken. Men egentligen finns det många sådana abstrakta verkligheter, och matematiska objekt såsom heltal beter sig annorlunda i olika verkligheter", säger Paul Kindvall Gorbow.