Affisch om utställningen

We've been sent a strange sign

Kultur & språk

Förberedelserna var i full gång inför den traditionsenliga examensutställningen på Röda Sten i Göteborg när Coronapandemin gjorde sitt intåg i Sverige. För studenterna vid HDK-Valands kandidat- och masterprogram i fotografi innebar detta att utställningen fick ställas in, och en digital presentation av verken fick, som på många andra konstskolor, ersätta den fysiska utställningen.

Utställning
4 sep 2020
20 sep 2020
Borgmästaregatan 3, 261 32 Landskrona

Välj | Lägg till
UTSTÄLLNING: We've been sent a strange sign

Utställning

Växande svampar. Ett ansikte utan anletsdrag. Papper impregnerade av ljus. Ett hemsökta stadslandskap. I utställningen möter vi verkligen udda tecken i form av konstverk från de 25 nyligen examinerade studenterna. Verken tillkom kring den klyfta i vår samtid som Coronapandemin inneburit. Skapade före utbrottet, redo att ställas ut medan det fortfarande pågår. När medparten av oss nu kan ställa ut och, på behörigt avstånd möta en publik är vi oerhört glada. Även om alla inte valt att visa sina examensverk utan nya alster så innebär det en möjlighet att få ett avslut på vår gemensamma studietid.

I utställningen återfinns fotografier som vi är vana att se dem, som printar från negativ eller digitala filer, men vi möter också verk som utmanar gränserna för vad fotografi kan vara; kameralös fotografi, digitala animationer, brev och arkivmaterial, teckningar och skulpturala experiment.

Precis som de konstnärliga metoderna är utställningens teman många och inkluderar miljöångest, utforskande av historiska händelser och skeenden, geo- och könspolitiska frågor och den queera blicken. Vi färdas genom fysiska och mentala landskap i urbana och lantliga miljöer, genom institutionella arkiv och intima scener.

Utställningen återspeglar funderingar som vi bär i vårt kollektiva medvetna, vid sidan av den stora utmaning vi delar nu - den pandemi som världen försöker bekämpa. Medan vi navigerar genom en osäker tid kvarstår vårt fundamentala behov av att utforska vår mänsklighet. I denna utställning gör vi det genom tecken, genom fotografi, i alla dess former.

MEDVERKANDE KONSTNÄRER:
Alexander Gustaf-Thompson, Anna Jarosz, Björn Engberg, Caitlin E. Littlewood, Cecilie Penney, Charlotta Hammar, Elton Wååg, Emma Sandström, Eric Sundevåg, Frida Braide, Hanna Antonsson, Jenny Johansson, Josef Kovac, Lars Dyrendom, Lauren Spencer, Lisa Sterner, Marie Flarup Kristensen, Mathilda Frykberg, Matilde Søes Rasmussen, Monika Balu, Oskar Kardemark, Petronella Åslund, Sophie Forsgren, Stefano Conti, Theo Elias

Fredag 4/9, Vernissage 12–22
Lördag 5/9, 10–18