"We will occupy until the next election!” – Sollefteå Hospital and public healthcare restructuring

Samhälle & ekonomi

In English - switch to international site for information.

Föreläsning,
8 okt 2020
Digital seminar

Desirée Enlund, Umeå University
Bra att veta
Arranged by the Forum for Civil Society, Social Movement and Resistance research (CSM-RESIST).
Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap

Desirée Enlund är doktor i kulturgeografi och arbetar som postdoktor i ett projekt om bottom-up perspektiv på smart cities vid Tema Genus, Linköpings universitet.

I april 2020 disputerade hon på en avhandling som analyserar olika former av motstånd som uppstår när den offentliga sjukvården omvandlas och dras tillbaka från landsbygden. Genom att analysera två fall av protester och självorganisering av sjukvård i norra Sverige, fann hon att motstånd mot sjukvårdens omvandling spänner från demonstrationer mot nedläggningar, till ockupationer av sjukvård-anläggningar och vidare till att medborgare börjar organisera sin egen vård genom att öppna medborgarägda kooperativa vårdcentraler.